Szakorvosi Rendelöintézet Nagykáta

2760 Nagykáta, Dózsa György út 46.

Tel: 06-29-440-059, 06-29-440-060
Már 20

Országos Dohányzás Leszokási Program

http://nkri.hu/wp-content/uploads/2014/03/leszokas_nyomdai-2.jpgOrszágos Dohányzás Leszokási Program

Intézetünk 2013.03.20-án elindította az Országos dohányzás leszokási program első csoportját. Érdekődjön a 06-29-440-041 es telefonszámon

Mire van szükség a leszokáshoz?

Elszántságra és motiváció a leszokásra. Szakszerű segítségre, amely rugalmasan, többféle formában érhető el: Egyéni leszokási programesetén a páciens és a segítő szakember három hónapon keresztül meghatározott alkalmakkor találkoznak, a függőség ismeretében gyógyszermentesen, vagy valamilyen gyógyszerrel kiegészítve kezdik el és folytatják a programot. Csoportos leszokás esetén nyolc-tíz dohányos közösen, egymást is ösztönözve igyekszik hozzáértő szakember vezetésével megszabadulni a szenvedélyétől. A rendszeres csoportfoglalkozások sokat segítenek. Erősebb függőség esetén ekkor is szükség lehet a gyógyszeres támogatásra. Ilyen segítségért forduljon a helyi Tüdőgondozó szakembereihez. Telefonos leszokás támogatás azoknak a leszokni vágyó dohányosoknak, akik nem szeretnének gyakran megjelenni egy orvosi rendelőben, rendelkezésére áll a telefonos leszokás támogatás lehetősége. A 06-80-44-20-44 ingyenes zöld számon szakképzett pszichológusok és segítenek a leszokásban. Ez a program is legalább hat héten át tart, amelynek keretén belül hetente kerül sor a beszélgetésekre. A hívások minden esetben térítésmentesek.

Miért veszélyes a dohányzás?

A dohányfüst mintegy négyezer kémiai anyag keveréke, amelyek közül mintegy négyszáz komolyan egészségkárosító (például kátrány, szénmonoxid, ciánhidrogén). A tartós dohányzás nyomán megsokszorozódik a rákos daganatok kialakulásának a valószínűsége:

15-ször gyakrabban alakul ki például tüdőrák és 20-szor gyakrabban gégerák a nemdohányzókhoz képest.
A dohányosok körében megnő az érelmeszesedés, a szívinfarktus, az agyvérzés, az amputációval is járó végtagi érelzáródás, a thrombózis valamint a tartós és fokozódó fulladással járó, köhögéses légzőszervi megbetegedés (COPD és idült bronchitis) kockázata. Mindezen betegségek kockázatát nagymértékben csökkenti, ha el sem kezdi vagy minél hamarabb végleg abbahagyja a dohányzást. Ez azonban nem mindig könnyű. A leszokás esélye növelhető. A dohányzásról leszokni a legtöbb esetben nehéz, mert a dohányzás nemcsak egy rossz szokás, hanem egyben erős függőség is. A legtöbb dohányos többször is megpróbálkozik a leszokással, mire végleg leteszi a cigarettát. Ha már akár többször is megpróbálta, ne adja fel, vágjon bele ismét! A szakemberek segítsége megnövelheti a siker, a végleges leszokás esélyét.

MIBEN SEGÍTHETNEK ÖNNEK A SZAKEMBEREK?

 • Segítenek erősíteni a leszokás iránti motivációját, eltökéltségét
 • Segítenek kidolgozni a leszokás első lépéseit.
 • Segítenek leküzdeni a leszokás nehézségeit.
 • Segítenek új szokásokat kialakítani.
 • Segítenek megelőzni a visszaesést.

Mit nyer az, aki leszokik?

Ha leszokik a dohányzásról, évekkel meghosszabbítja az életét és a hosszabb életét egészségesebben, jobb életminőségben élheti le. A dohányzás abbahagyását követően szinte azonnal érezhetőek lesznek a kedvező változások.
Az utolsó cigaretta elszívását követően:

 • néhány órán belül csökken a vérnyomása és a pulzusa
 • néhány napon belül csökken az akut szívinfarktus veszélye
 • két napon belül megkezdődik a szénmonoxid kiürülése a szervezetből
 • egy héten belül könnyebb lesz a légzése, javul a fizikai teljesítőképessége
 • újra érzi majd az ízeket és illatokat
 • egy hónapon belül javul a vérkeringése,
 • könnyebb lesz a járása
 • egy éven belül a felére csökken a krónikus szív- és érbetegségek kockázata
 • öt éven belül feleződik a tüdőrák és más daganatok kockázata
 • tíz-tizenöt éven belül a dohányzás okozta betegségek kockázata megközelíti a soha nem dohányzókét.